Tjitske Uppelschoten

Tjitske Uppelschoten: Directeur Hora Scheepsramen

Het leek me een interessante ervaring om door middel van een hond te werken aan mezelf. Aangezien ik met m´n eigen bedrijf alleen met mannen te maken heb, die me van tijd tot tijd behoorlijk onzeker kunnen maken, was het werken aan m´n zelfvertrouwen de voorgenomen doelstelling.

De opdracht heette Baike, een enorme Rottweiler die me van achter uit het oefenveld uitdagend aankeek. Bij alleen het zien al van de hond, zakte de moed me in de schoenen. Ik liet me niet kennen, stapte door, maar bij elke stap richting het hek waar Baike aan vast zat werd ik nerveuzer. Naarmate ik dichter bij hem kwam, werd hij steeds fanatieker en stond als een wilde gorilla te springen en aan het hek te trekken. Door de begeleiders en medecursisten werd ik gewezen op wat zij observeerde; de energie leek echt uit me te verdwijnen. Zo ging het nu ook soms met dominante mannen, die me op zo´n zelfde manier kunnen overrompelen. De boodschap kwam heel goed aan; ik heb nu daadwerkelijk kunnen zien wat mijn eigen gedrag teweeg brengt door middel van m´n ´spiegel` genaamd Baike. Door meer rust in te bouwen en tot mezelf te komen ging het de tweede keer veel beter.

Sinds deze bijzondere, prettige en confronterende ervaring neem ik dagelijks even de tijd om op m´n ademhaling te letten en ben ik me meer bewust van mezelf.