De roedel van Hondenspiegel

De grootte en samenstelling van de roedel

De grootte van de roedel waar Hondenspiegel gebruik van maakt verandert uiteraard door de tijd heen. Sommige honden overlijden of gaan met pensioen en er is niet altijd gelijk een opvolger beschikbaar. De groep bestaat gemiddeld uit zeven tot tien individuen zodat we altijd flexibel in kunnen spelen op de wensen en behoeftes van onze cursisten.

De samenstelling in rassen, uiterlijk en karakter is even goed aan verandering onderhevig. Hondenspiegel heeft geen voorkeur voor een bepaald type hond of ras. Wij kiezen onze honden intuïtief uit en soms komt er zomaar een hond op ons pad. We streven bij de selectie van honden wel naar een zo groot mogelijke diversiteit. Dat wil zeggen van klein naar groot. Bijvoorbeeld van Jack Russel tot Ierse wolfshond en van kortharig tot langharig van heel speels tot meer introvert. Van doorsnee tot heel bijzonder. Op die manier is er voor de deelnemers tijdens een Hondenspiegel training of workshop altijd een hond die aansluit bij hun karakter en de leerdoelstelling.

Alle honden hebben dan ook een persoonlijk curriculum. Daarin staat onder meer beschreven, welke dingen ze leuk vinden, wat hun specifieke kwaliteiten zijn en op welke punten ze sterk zijn in hun spiegelgedrag. Zo hebben we de prinses op de erwt, de stewardess, de macho, de natuurlijk leider, de pleaser en de teaser, de clown of de rots in de branding.

Wat willen wij dat de honden kunnen en weten?

De honden uit ons roedel weten precies wanneer ze aan het werk gaan. Ze kunnen dus onderscheid maken tussen het werken met cursisten en het leven in de roedel met ons. Als ze aan het werk gaan mogen ze lekker stout zijn. Ze mogen dan ieder op hun eigen(wijze) manier reageren op het contact dat cursisten met ze maken en het leiderschap dat ze wel of niet ontvangen. De honden zijn niet getraind op commando’s. Ze reageren voornamelijk op lichaamstaal en intenties van de deelnemers. Hun gedrag spiegelt als het ware op natuurlijke wijze het gedrag van de deelnemers. De honden laten in hun gedrag zien of deelnemers oprecht zijn in hun intenties of dat de buitenkant iets anders laat zien dan hoe iemand zich van binnen voelt. Honden spelen zelf geen toneel en ze gaan ook niet in op het toneelspel dat wij als mensen regelmatig (soms onbewust) opvoeren.