Deelnemers over de Train de SpiegelTrainer activiteiten

Bets Engel coach Hondenspiegelaars

Iris Kok (2018)

Iris Kok

Ik ben, samen met mijn gezin, in aanraking gekomen met de hondenspiegel, nadat we merkten dat de reguliere zorg niet kon bieden wat we nodig hadden. Binnen drie maanden waren er al zoveel stappen gezet en is er zoveel meer bereikt waar we met 2 jaar reguliere zorg alleen nog maar van konden dromen. Daar ontdekte ik de kracht van spiegelen met honden en werd ik er zo enthousiast van dat ik bij hen de opleiding spiegeltrainer ben gaan doen. 

Inmiddels alle modules doorlopen en wat een ontzettend mooie en bijzondere reis was het. Niet alleen heel veel geleerd over het spiegelen met honden en hoe je dat op een goede, verantwoorde en onderbouwde manier kan doen, maar zeker ook veel geleerd over mijzelf en de samenwerking met mijn honden. Corien en Zaza weten een veilige en vertrouwde setting te creëren, waarin je optimaal kan leren van en met elkaar. Ik heb genoten van deze opleiding

Nelleke Zuijdweg (2018)

Nelleke Zuijdweg

Op een bijzondere manier ben ik in deze opleiding terecht gekomen.

Mijn naam is Nelleke Zuijdweg. Na 35 jaar in het basisonderwijs te hebben gewerkt als leerkracht werd het tijd voor iets anders. Door allerlei persoonlijke omstandigheden is dit proces enigszins versneld. Wat ben ik daar blij mee.

Via paardencoaching kwam ik terecht op de site van Daan en Corien. Een uitgebreid telefoongesprek met Daan zorgde ervoor dat ik helemaal enthousiast werd. Een persoonlijke spiegeling met Corien en mijn eigen honden gaf de doorslag tot het volgen van alle 3 de modules. Inmiddels hebben mijn honden en ik module 1 en 2 afgerond. We kunnen niet wachten tot module 3 van start gaat.

Waarom: je komt terecht in een warm bad waarin het volkomen vertrouwd is om dingen te delen en uit te testen. Het doet heel veel met jezelf, je honden, je medecursisten en de mensen om je heen. Het is zo prachtig om te zien hoe je honden en jijzelf in dit proces groeien.

Wat ik nu doe is heel veel spiegelingen oefenen met heel veel mensen om me heen. het is prachtig wat mijn honden laten zien. Je kunt mensen echt helpen.

Ik noemde mezelf een blij ei in module 2, dat ben ik nog steeds.
Deze cursus is beslist een aanrader.

Linda Borghans (2015)

Vanuit mijn opleiding pedagogiek moest ik een afstudeeronderwerp kiezen… Mijn interesse ging al snel uit naar het inzetten van honden bij kinderen en jongeren met hulpvragen. Dat onderwerp werd eerst sceptisch ontvangen door de hogeschool, maar nadat ik kon aantonen dat er écht wetenschappelijk onderzoek gedaan werd naar het inzetten van dieren mocht ik ermee aan de slag.
Na een uitgebreid literatuuronderzoek en een klein praktijkonderzoek, ben ik afgestudeerd.
Met dit onderzoek als basis ben ik een bedrijf gestart samen met een collega: R&L Begeleiding met 4 poten.
Bij het werken met kinderen en jongeren met inzet van honden wilde ik wat meer ervaring in de praktijk opdoen. Ik ben een cursus gaan volgen waarin een aantal oefeningen met honden voor het versterken van het zelfbeeld van kinderen aan bod kwamen. Daarnaast werd er in die cursus ook veel theorie aangeboden, wat voor mij voornamelijk een bevestiging was van hetgeen ik in mijn eigen onderzoek ook had bestudeerd. 
Na nog een jaar werkervaring opgedaan te hebben, was ik op zoek naar het samen met anderen in de praktijk bezig zijn, een stukje ‘supervisie’, leren van elkaar en feedback op mijn manier van werken die ik ontwikkeld had vanuit literatuur en mijn eigen ervaringen.

Ik ging naar de snuffeldag van de Hondenspiegel om eens kennis te maken met de organisatie en hun manier van werken. Zou dit een organisatie zijn waar ik zou vinden wat ik zocht? 
Het warme welkom, de sfeer en manier van werken en denken sprak mij meteen heel erg aan. Toch twijfelde ik nog over het al dan niet aanmelden voor Spiegeltrainer Module 1. Want zou het daadwerkelijk de verdieping opleveren die ik zocht? En zou het mij aanzetten tot verdere professionalisering en bewustwording van mijn eigen handelen? 
Al mijn vragen sprak ik door met Corien. Zij gaf aan dat we zeker in de praktijk aan de slag zouden gaan en ik aan de bel mocht trekken als ik tijdens de cursus dacht dat datgene wat ik zocht niet aan bod zou komen. Dat er ruimte was voor inbreng / wensen van deelnemers, was meer dan duidelijk.
Ik hoefde toen niet lang te denken en heb me aangemeld. 
En wat ben ik blij met deze keuze!

In deze module heb ik heel veel geleerd! Zowel over het werken met honden binnen het werkveld, als ook over mijzelf en mijn eigen ontwikkeling. 
Er werd in een klein groepje in een open, ontspannen en vooral erg vertrouwde sfeer met elkaar en de honden gewerkt. Dit zorgde ervoor dat ik me vrij voelde om (persoonlijke) zaken te bespreken, leerdoelen te formuleren en samen aan het werk te gaan. Ik had als doelen in mijn eigen ontwikkeling meegenomen: de lat niet te hoog leggen, meer van mezelf laten zien en meer los durven laten. De honden hebben me hieromtrent e.e.a. laten ervaren! Daarnaast hebben ze me laten zien hoe ik meer in het moment bezig kan zijn, in plaats van in gedachte al een stap vooruit te zijn… 
Binnen de diverse sessies die we geoefend hadden, heb ik ook ervaren dat werken zonder een vooropgesteld plan en meer ingaan op wat er tijdens een proces gebeurt (in plaats van het richten op een einddoel/eindervaring) heel fijn kan werken. 
Deze ervaringen die ik heb opgedaan rondom mijn leerdoelen hebben mij doen nadenken en ik merk nu in de praktijk ook hoe ik deze manier van werken bij bepaalde cliënten in kan zetten.

De cursus heeft me dus nieuwe inzichten geboden wat betreft mijn eigen ontwikkeling, beroepshouding en in de opzet van de sessies die ik in de praktijk al draaide. 
Ik heb veel geleerd van de honden, de coaches en mijn mede-cursisten in een goede sfeer.

Ik kijk erg positief terug op module 1, ga met de opgedane ervaringen (en de boekentips) in de praktijk aan de slag…. En wie weet ga ik volgend jaar Module 2 volgen….

Daan, Corien en Zaza: bedankt!!

Annelies Kruyff 

Heb deze opleiding gedaan en absoluut een aanrader!

Monique Egbers 

Zeker een aanrader...voelen wie je bent, ervaren dat er gewoon ZIJN en voelen al genoeg is, voelen en ervaren dat niets fout is maar een ervaring is geeft zoveel ruimte in je denken en daardoor ook in je functioneren. Leren vertrouwen op je gevoel en je intuïtie en van daaruit gaan werken was en is voor mij heel bevrijdend...Ik zou hem zo weer overdoen .

Anna Sofia van Hooijdonk 

Ja, een aanrader. Een weldaad voor het welzijn van mens en dier! En nog veel meer!

Madelon Berns 

Momenteel ben ik bezig met module II van deze training (dec 2014). Een kadootje vanuit mijn eigen hart voor mezelf ! Mede door de spiegeltrainers opleiding brengen mijn hond en ik mensen van het onderbewuste nivo naar bewuste. Het is iedere keer weer verrassend wat en welk inzicht dit oplevert. Geweldig! Ook hiermee breng ik mensen dichterbij hun hart. Wat is nou mooier?!?!?!

Brigitte van Gestel 

Ik heb deze cursus in 2012 mogen volgen. Helemaal top als jij ook graag in een warm nest wilt komen en vanuit respect, geduld en naar elkaar luisteren de ruimte krijgt om te leren en te groeien......

Renate Steinfort 

Ook ik heb deze cursus in 2012 gedaan en tot op de dag van vandaag pluk ik er nog de vruchten van! Aanrader!

Inge Smit 

De training heb ik in 2013 gedaan. Corien en Daan creëren samen met hun roedel een veilige omgeving met respect voor hond en mens. Er is ruimte voor dat wat is. Het is ervaren door te zijn. De training heeft me inzicht gegeven en ons als duo gemaakt wie we zijn en ons verder ontwikkelen. Het is fantastisch de effecten bij coachees te ervaren. Een aanrader wanneer je samen met je hond anderen wilt begeleiden in persoonlijke groei.

Katy Vuik 

Ik volg op dit moment module 2 (dec 2014) en ben mijn cadeau nog aan het uitpakken als het ware. Ik ben de opleiding tot spiegeltrainer gaan doen om een vorm te vinden hoe ik mijn verleden als maatschappelijk werker en het heden van kynologisch gedragstherapeut kan combineren. Als ik mensen vertel over het spiegelen met honden reageert men altijd instemmend. Zo van ja, ik ben onrustig dus mijn hond ook. ook dat is spiegelen maar het gaat verder. In de opleiding leer ik hoe je de hond in kan zetten om mensen inzicht te geven in bijvoorbeeld de manier hoe ze communiceren of ontdekken welke kwaliteiten zij bezitten. Samen met de hond leer ik mensen begeleiden in bewustwording of thema's die in hun leven spelen. Dit kan met de hond van de eigenaar zelf zijn of, zoals ik nu in module 2 leer, met mijn eigen hond. Het spiegelen met honden hoeft dus niet altijd een situatie te zijn die voor de hand ligt zoals het voorbeeld van onrustig zijn. Spiegelen gaat verder en ik vond in het boekje van Pauline Slot, De Hond Als Medemens een mooi voorbeeld hoe haar hond Molly spiegelt: Als ik wel eens in de file stond, zat Molly op de achterbank, zich niets afvragend over onze situatie. We stonden stil ( wat iets anders is dan in de file staan), en ze had daar geen mening over. In mij ontstond daarentegen onmiddellijk strijd. Ik verweet mezelf dat ik voor vertrek niet even had gecheckt of er problemen waren op mijn route, ik vroeg mij af waarom je bij wegwerkzaamheden nooit iemand aan het werk zag, en wanhoopte over een samenleving waarin iedereen voortdurend ergens heen moest, zelfs op een doodgewone dinsdagochtend.

Manon Preuter 

Daan en Corine, vanuit mijn ervaring mag ik wel zeggen dat jullie niet alleen op 5 december cadeaus geven... Maar elke opleidingsdag weten jullie er samen met jullie honden 1 grote verassing van te maken. Een verassing... soms met een traan, vaak met een lach, vele inzichten op zowel professioneel als privegebied, de ruimte en het respect om te mogen zijn wie je bent, mogen leren van een zeer ervaren en deskundig team, warmte ondanks de soms koude trainingsdagen, heel veel liefde voor het vak.... En dit naast alle kennis en kunde van het spiegeltrainerswerk! Inmiddels ben ik druk bezig met de aanpassing van mijn terrein en geniet ik van het mezelf te mogen ontwikkelen als spiegeltrainer vanuit wie ik ben. Inmiddels ervaring opgedaan binnen een aantal sessies en wat is het een prachtige extra interventie om in te kunnen zetten bij mijn cliënten die komen voor psychosociale therapie! Zo laagdrempelig, zo confronterend en inzichtgevend tegelijk. Een praktische en snelle werkwijze om iemand zelf hun oplossingen te laten bedenken! Ze laten ze immers zien! Lieve Daan en Corine, ik ben dankbaar dat ik 1 van die 35 spiegeltrainers ben en vertrouw erop dat jullie nog veel meer professionals, in de persoon van mens en hond, het land in gaan sturen! Een lieve groet vanuit Twente...

Petra Vandalon

Opleiding tot coach heeft veel toegevoegd aan mijn persoonlijke en beroepsmatige ontwikkeling.

Binnen kort start ik zelf mijn eigen mirrormotion begeleiding in bewustwording m.b.v. honden.

Judith de Vos-Hunsche 

Dat jullie werk jullie Passie is dat heb ik zeker kunnen merken tijdens mijn opleiding bij jullie. Ik zit zelf snel in mijn hoofd en denk graag 10 stappen vooruit. het werken met honden helpt mij om in het nu te blijven. Te kijken wat er nu gebeurt, bij mijn gevoel te blijven, verbinding te blijven houden met mijzelf. De momenten dat het lukt zijn super en geven veel energie. Het blijft altijd weer wonderbaarlijk wat er gebeurt in een spiegelsessie. Als ik merk dat ik te hard aan het werk ben schiet altijd de zin naar boven die ik van jullie heb meegekregen; er is een verschil tussen niets doen en niet doen. Oefening baart kunst. Ik besef dat ik mezelf de tijd moet geven, in 2015 ga ik dan ook rustig door op de ingeslagen weg (thuis sessies uitbouwen en wie weet.....). Daan en Corine bedankt voor het mogen ervaren van jullie passie. Ik hoop hier nog veel meer van mee te mogen beleven.

Roos Sohne (mei 2014)

'Met veel enthousiasme en plezier heb ik mogen deelnemen aan module I Spiegelen met Honden.

Een warm, harig, confronterend bad, meer woorden zijn er eigenlijk niet nodig.

En ik blijf dan toch nog meer willen delen.

Het was een mooie reis met nieuwe inzichten en oude bevestigingen,  de honden als onze reisleiders en de trainers Corien en Daan als professionele en eerlijke facilitatoren en coaches.

In alle vrijheid, met respect en rust hebben we in een sneltreinvaart heel veel gedaan, geleerd, en vooral ben ik zeer geïnspireerd door de honden, de trainers en de medecursisten die ik elk op hun eigen manier heel bijzonder vind!

Met vertrouwen kijken naar mezelf, de dieren en wat ik van ze kan leren.  Fantastisch om mee te maken!

Voor mij, hoog energie mens, heb ik mogen zijn zoals ik ben. Hierdoor heb ik ontdekt dat ik weldegelijk rust heb en kan maken, met een enthousiaste ‘we gaan lerend plezier maken’ onderlaag.  En soms nog heerlijk languit in mijn valkuil kletter, het is een proces en ik ben niet meer te stoppen! ;-)'