ambities, kracht en keuzes

Onze ambities, kracht en keuzes die wij maken binnen de opleiding.

Het docententeam van onze opleiding is gespecialiseerd in het begeleiden van de ander bij persoonlijke groei en ontwikkeling. Het geeft jou enerzijds een enorme verbreding en specialisatie binnen je bestaande werkzaamheden en of praktijk en anderzijds ook verdieping in jezelf doordat je eigen hond jouw spiegel en leermeester zal zijn voor dat wat jij nog mag ontdekken over jezelf.

Om te onderzoeken of onze opleiding bij jou aansluit hebben we hieronder een aantal zaken beschreven wat voor ons belangrijk is. Wij hebben heel bewust keuzes gemaakt op welke wijze wij jou willen opleiden, in welke vorm en wat er in onze ogen nodig en helpend is om jou samen met je hond te kunnen begeleiden tot een uniek en daadkrachtig team.

In 2011 is HondenSpiegel samen met de grondlegster van het spiegelen met honden, Bets Engel, gestart met de opleiding in een modulair systeem. Door de vele ervaringen en evaluaties die er iedere module waren, hebben we in 2018 het modulaire systeem omgebouwd tot een fantastische jaaropleiding. De natuurlijke opbouw voor jezelf als SpiegelTrainer om te leren hoe je het gedrag van een hond als spiegel kunt gebruiken sluit heel mooi aan op de wijze waarop we je hond integreren in het meewerken in een sessie. Door de samenwerking met de honden van HondenSpiegel in het eerste deel van de opleiding kunnen we tijdens de gehele opleiding het welzijn waarborgen van jouw hond die net als jij nog in opleiding is. Echter is je hond vanaf het allereerste moment wel aanwezig op een manier die past bij de fase waarin je hond zich op dat moment bevindt.

Wat kun je verwachten:.

Binnen de opleiding leren we je hoe jij kunt samenwerken met je hond van het begin tot het eind.

1. Dus vanaf de voorbereiding die je samen met je hond doet vóór een ontmoeting met een client/coachee/klant.
2. Tijdens de ontmoeting en het gesprek om de hulpvraag helder te krijgen.
3. In de actie waar de client/coachee/klant ervaringen opdoet met je hond.
4. Na de sessie waarbij je de werkruimte/materialen/jezelf en je hond schoonmaakt van energie van de ander.

We gaan je leren hoe jij het gedrag van je hond kunt gebruiken op een zodanige manier dat de ander stil kan staan bij de ervaring en samen met jou als SpiegelTrainer inzichten kan ontwikkelen. Ook tijdens het gesprek rondom de hulpvraag reageert de hond op dat wat er dan gezegd wordt. Er kan door de vragen bijvoorbeeld spanning of juist ontspanning ontstaan in het systeem waar je hond op reageert. Het leren herkennen en integreren van zogenaamde spiegelmomenten geeft een extra uitdaging tijdens het uitvragen van de hulpvraag.

Het in verbinding of contact blijven tijdens de gehele ontmoeting met je client/coachee/klant én met je hond vraagt veel van jou als SpiegelTrainer. Je eigen groei hierin loopt dan ook als een rode draad door de gehele opleiding. Voor ons is het een voorwaarde dat jij als deelnemers van de opleiding open staat voor je eigen ontwikkeling. In verbinding blijven met jezelf, je hond en de client/coachee/klant is een basis veiligheid die in onze ogen noodzakelijk is. Wij geloven dat als jij in verbinding bent met jezelf, je werkt vanuit je innerlijke kracht en met een open hart. Dé basis voor een sessie.

Verder is deze verbinding een voorwaarde voor je hond om vrij te kunnen werken, zoals wij dat noemen. Je hond voelt dan helemaal de ruimte om met de client/coachee/klant te werken. Zodra wij als SpiegelTrainer geraakt worden in een persoonlijk thema en uit verbinding gaan en daarmee onze innerlijke kracht verliezen zal je hond jou gaan steunen/helpen. Dit is extra zwaar voor je hond. Je eigen ontwikkeling loopt daardoor dus zoals al eerder genoemd als een rode draad door de opleiding heen. Hierdoor ontdek jij welke eigen thema’s aandacht willen. Als jij deze verder uitwerkt kun je samen met de gegeven kennis rondom behoeften, gedrag en lichaamstaal over de hond, ook het welzijn van je hond optimaal waarborgen.

Om optimaal in verbinding te blijven met jezelf of om te onderzoeken wat helpend is om weer in verbinding te komen (wanneer je bijvoorbeeld geraakt bent) werken we met;

1. Bewustwording van je eigen energie en lichaam

• De kracht van je ademhaling
• Verbinding met de kosmos en de aarde
• Je eigen persoonlijke ruimte of aura
• Bescherming van je persoonlijke ruimte of aura
• Opnemen en ontladen/schoonmaken van andermans energie/emotie of lichaamspijn

Honden reageren heel direct, puur en zuiver op energie veranderingen waardoor zij een prachtige spiegel zijn om het onzichtbare energetische werk zichtbaar, voelbaar, tastbaar en soms zelfs hoorbaar te maken.

2. Bewustwording rondom de basis behoeften zoals Maslow ze ooit beschreven heeft en verder uitgewerkt binnen de CREF methode van Baukje van Leeuwen. Inzicht in je eigen overleving strategie en -delen om onvervulde behoeften en drijfveren scherp te krijgen.

Verder is het voor ons van belang dat jij als SpiegelTrainer zodanig de ander kan begeleiden dat je hond van waarde en zelfs meerwaarde is, maar nooit een voorwaarde wordt. Je zult dus ook in staat moeten zijn de ander op een passende wijze te begeleiden wanneer je hond bijvoorbeeld ziek is of om een andere reden niet in staat is om te werken of niet wil werken.

Als jij na het lezen nog meer geïnspireerd bent en je wilt verder onderzoeken dan wordt het tijd voor een echte ontmoeting. Tijdens de snuffeldag gaan we samen aan het werk met het gehele docententeam. Dit geeft jou de gelegenheid om kennis maken met ons en te ervaren hoe wij jou begeleiden tijdens de opleiding. Je ontvangt wijze lessen van onze honden en lervaart van a;;es rondom de jaaropleiding tot SpiegelTrainer. Ook wordt helder voor jou en ons of dit het moment is voor de opleiding en of wij aansluiten bij jou. Wij werken in kleine groepen en gaan ervoor om je op een zodanig niveau te brengen dat jij na dit opleidingsjaar deze specialisatie met je hond gaat integreren in je huidige werkzaamheden en of praktijk of dat je een praktijk gaat starten. Onze ambitie is meer mensen de kracht van een dier te laten beleven, dus we besteden graag onze tijd en aandacht aan die mensen die deze missie willen ontdekken en vandaar uit willen gaan werken.