details jaaropleiding SpiegelTrainer van kop tot staart

Na het volgen van een individuele spiegelsessie kun je in overleg met het docententeam deelnemen aan de jaaropleiding. Hieronder een uitgebreide beschrijving van de verschillende fases binnen de jaaropleiding. Praktische gegevens als data, kosten, voorwaarden.

Investering: € 5.950,- (excl. 21% BTW). Betaling in termijnen is bespreekbaar.

Data 2022:

Start voorbereidende gesprekken januari 2022, lesdagen start maandag 7 februari 2022, 10 - 17 uur

De opleiding start zoals hieronder beschreven bij inschrijving van minimaal 6 en maximaal 8 deelnemers.

We starten sowieso de opleiding in 2022 alleen met minder dan 6 personen zal de vorm aangepast worden aan het aantal deelnemers.

Het programma van de opleiding is opgebouwd uit:

• Uitgebreid persoonlijk voorbereidend gesprek met het docententeam samen met je eigen hond(en) (1,5 uur)
• 17 opleidingsdagen (van 10 tot 17) inclusief werkmap
• Minimaal 17 dagen thuiswerk
• Drie individuele sessies van 2 uur met de drie docenten
• Een praktijk gerichte afronding en evaluatie van 2 uur met oud cursist SpiegelTrainer in aanwezigheid van het docententeam
• Koffie/thee/sap en versnaperingen, uitgebreide lunch van biologische- en streekproducten
• Inzet van 3 docenten (Zaza, Marleen en Corien), de honden en de prachtige locatie van HondenSpiegel

Inhoud SpiegelTrainer Opleiding van Kop tot Staart

Voorbereidend gesprek

Als je besluit om de opleiding te volgen, hebben de docenten samen met jou en je hond(en) een voorbereidend gesprek. Het doel van dit gesprek is om samen met jou naar de kwaliteiten en uitdagingen van je hond te kijken. We willen graag dat je hond zo prettig mogelijk mee kan gaan in jouw opleidingsproces. Daarom is het fijn elkaar te ontmoeten. Wij kunnen jullie dan zo efficiënt mogelijk bijstaan tijdens de opleiding. Tijdens dit gesprek kun jij al je vragen stellen die je mogelijk hebt rondom jezelf en je hond wat betreft inzet tijdens de begeleiding van een cliënt.
Tijdens dit moment is er ook ruimte om intenties neer te zetten voor jezelf als SpiegelTrainer, voor je hond en jullie als team voor het aankomende jaar.

Opleiding deel 1: wie is jouw hond?

Tijdens het eerste deel van de opleiding ga je kennis vergaren over hoe jij een hond kunt inzetten. Op welke verschillende manieren een hond een spiegel kan zijn voor de ander én hoe jij optimaal kunt begeleiden, zodat deze ervaringen van de cliënt leiden tot inzichten rondom zijn of haar doelstelling. Je creëert je eigen “gereedschap kistje” om mee te spiegelen. In het eerste deel werken we met de honden van Hondenspiegel. Dit is een bewuste keuze omdat onze honden gewend zijn om met een ander te werken. Voor je eigen hond kan de lessituatie nieuw zijn en dat zou spanning kunnen opleveren. Dat willen we graag voorkomen. Je eigen hond is er vanaf de eerste les al wel fictief bij. Elke keer leggen we de link naar jouw eigen hond. En dat is ook gelijk een tweede belangrijk onderwerp waar je mee aan het werk gaat in het eerste deel van de opleiding: Ontdekken wat je hond nodig heeft om hem/haar zo goed mogelijk voor te bereiden op dit werk. Daarvoor nemen we je mee in de belevingswereld van de hond. Je gaat ontdekken welke behoeftes er zijn en hoe je deze kunt herkennen en vervullen. Ook jouw eigen behoeftes zullen daar een rol in spelen. In de lesdagen én in de individuele sessies gaan we hiermee aan de slag, zodat niet alleen jij maar ook je hond de baan als SpiegelTrainer fantastisch gaat vinden!

(les 1 - 6, je hond werkt vanuit thuis mee en natuurlijk tijdens het thuiswerk, en is hier op de locatie tijdens de individuele sessies)

Opleiding 2e deel: Jouw hond, jouw spiegelmaatje

In het 2e deel van de opleiding wordt je hond jouw spiegelmaatje. Je hond gaat jou laten zien hoe je erbij staat en wat je uitstraalt. Tijdens de begeleiding van een cliënt is het essentieel dat jij in je kracht staat, in verbinding bent en communiceert vanuit je hart. Je cliënt neemt dit waar en je hond ook. Als jij lekker in je vel zit, kan jij en ook je hond optimaal werken. Samen met je hond ga jij in dit tweede deel van de opleiding heel bewust werken met energie. En je hond maakt al het onzichtbare tastbaar en voelbaar. Hiermee zal de verbinding tussen jou en je hond intenser worden en nog verder groeien. Deze groei is nodig voor de volgende fase van de opleiding.

In deze fase van de opleiding ben je ook heel actief bezig om te onderzoeken wat er nodig is en op welke manier jij zichtbaar wilt worden. Aan de hand van foto, film en pakkende teksten of kernwoorden ontwikkel je al materiaal om te kunnen promoten. Binnen de opleiding is er aandacht voor het starten van een praktijk of integreren van de werkzaamheden zodat je na dit jaar ook daadwerkelijk kunt beginnen.

(les 7 - 10, tijdens deze lessen is je hond mee, les 10 is een groei les waarbij we werken met onze honden en sta jij stil waar jij nu staat en wat jij nog nodig hebt)

In de zomervakantie ga je met je hond heel laagdrempelig een start maken om met andere mensen te werken. Na de zomervakantie is je hond dan zover om samen met jou met plezier een ander een spiegel voor te houden.

Opleiding 3e deel: Jij en je hond als team

In dit derde deel van de opleiding werken jij en je hond als een team. Jullie kwaliteiten en uitdagingen worden steeds helderder. Dit laatste deel van de opleiding is helemaal gericht op het samenwerken in een sessie. Wat hebben jij en je hond nodig om een sessie optimaal te starten (je voorbereiding), de sessie te doen én af te ronden (nawerk). We werken aan een goede afsluiting na een sessie, zodat jij en je hond schoon zijn van andermans energie. Het ontladen van energie, emoties of spanning zullen we op vele manieren onderzoeken zodat jij kan ontdekken wat bij jou en je hond past.

(les 11 - 17, deze lessen zijn samen met je eigen hond en verdeelt in 3 blokken van iedere keer 2 lesdagen, de laatste les is weer een groei les)

Heb je nog vragen over deze ontdekkingsreis? Dan horen we dat graag! Stuur een mail naar info@hondenspiegel.nl of bel naar Corien (06 387 54 965).

Data Start opleiding : 8 februari 2021 

Opleidingsdagen: maandagen tenzij anders aangegeven.

De voorbereidende gesprekken (1.5 u) zullen op vrijdag 29 januari en dinsdag 2 februari 2021 plaats vinden.

Lesdagen van 10 tot 17 u

les 1: 8 februari
les 2: 22 februari
les 3: 1 maart

Individuele sessies met Marleen (2u): 8, 9 en 15 maart (jouw sessie wordt met je ingepland op 1 van de aangegeven dagen)

les 4: 22 maart
les 5: 12 april
les 6: 26 april

Individuele sessies met Corien (2u): 3, 4 en 10 mei (jouw sessie wordt met je ingepland op 1 van de aangegeven dagen)

les 7: 17 mei
les 8: 31 mei
les 9: 14 juni

Individuele sessies met Zaza (2u): 21, 28 en 29 juni(jouw sessie wordt met je ingepland op 1 van de aangegeven dagen)

les 10: 5 juli

zomervakantie

les 11: 13 september
les 12: 27 september
les 13: 11 oktober
les 14: 1 november
les 15: 15 november
les 16: 29 november
les 17: 13 december

Eindsessies (2u) maandag 10, 17 en 24 januari 2022 (jouw sessie wordt met je ingepland op een van aangegeven dagen)

Inschrijven

Inschrijven doe je eenvoudig door ons een mailtje te sturen via info@hondenspiegel.nl. Daarna ontvang je van ons het inschrijfformulier en de factuur. Je verzilvert je inschrijving door het overmaken van een aanbetaling of het inschrijfgeld. 

Literatuur

Verplichte literatuur

  • SpiegelTrainer een mooi beroep (B. Engel)*
  • Kalmerende Signalen (T. Rugaas)*

Aanbevolen literatuur:

*verkrijgbaar bij Hondenspiegel, om te bestellen stuur een mail naar info@hondenspiegel.nl