Uniek concept

HondenSpiegel

Op onze prachtige locatie, in het groene hart van Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug, ervaar je de kracht van het werken met honden. Onder deskundige en bezielende begeleiding van Corien Vallinga ontdek jij de liefdevolle, pure en heldere, soms confronterende spiegel die een hond kan geven.

Samenwerken met een hond

In het samenzijn met onze honden ervaar je op verrassende wijze het hier en nu. Zij zetten je aan tot bewegen en dóen. Je ziet, voelt en hoort wát er gebeurt in een steeds veranderende dynamische leeromgeving. Door prikkeling van al jouw zintuigen ontstaat een intense beleving. De ervaring wordt als het ware verankerd in beeld, geluid, geur en gevoel.

Tijdens de samenwerking met onze honden combineer je hoofd, hart en handen. Juiste door deze combinatie van denken, voelen en doen, word jij je bewust van je gedachten, gevoelens, behoeften en impulsen. Met de deskundige begeleiding van Corien en haar collega’s ontstaan inzichten en kennis over jezelf die je direct kunt toepassen in je dagelijkse leven, privé en op je werk.

Een ervaring om nooit te vergeten én een unieke kans om jezelf te ontwikkelen!

Deze speelse en laagdrempelige vorm van ervaringsgericht leren, zorgt voor een voortdurend afwisselen van doen & ervaren, reflectie & feedback waarmee we een krachtige leeromgeving creëren.

HondenSpiegel

HondenSpiegel is in het jaar 2000 gestart met haar bijzondere werkwijze. Eerst als hondenschool waar eigenaren werden uitgedaagd te zien wat hun hond hen voorhield. De wijze lessen van de honden bleken ook effectief in coach- en therapiesessies en in teamtrainingen voor bedrijven. In de afgelopen jaren groeide HondenSpiegel uit tot een begrip in het bedrijfsleven en onder professionals die met hun hond verdieping willen brengen in hun werk.

HondenSpiegel heeft een breed aanbod in sessies, trainingen en cursussen voor individuen in alle leeftijden en voor teams uit het bedrijfsleven en overheidsinstanties. In de jaaropleiding SpiegelTrainer van Kop tot Staart leidt zij professionals op om te kunnen werken met haar unieke concept.

​Een hond is een hond, wat kan hij mij nou leren?

Velen zijn bekend met de theorie van de ijsberg. Het deel van de ijsberg wat boven water is, kun je zien. Dat deel staat metafoor voor dát waar jij je bewust van bent. Dat kan zijn gedrag, uitstraling, patronen etc. Daar heb jij kennis over en kun je dus veranderen als je daarvoor zou kiezen.
Dát wat er zich onder de waterspiegel allemaal afspeelt, kun je niet zien en daar ben jij je dus niet bewust van.  Waardoor je een situatie ook nog niet kan veranderen, ook al zou je willen. Daar is eerst bewustzijn voor nodig.

De honden helpen jou daarbij. Zij nemen liefdevol een duik onder water om jou AAN te raken in dat wat er AANgeraakt wil worden. Zodat het zichtbaar wordt, er dus bewustzijn ontstaat en je er wel iets mee kunt.

Ijsberg omgeven door water

De (meer)waarde van een hond

Pure en authentieke feedback

Honden reageren op dát wat er is in een interactie. Door hun buitengewoon scherpe waarnemingsvermogen kijken ze eenvoudig door het laagje vernis heen. Toneelspelen of net doen alsof, is dan ook geen optie. Daarmee wordt hun feedback soms confronterend, echter altijd eerlijk en puur.

Verankering ervaring

Honden kun je zien, horen en ook ruiken en voelen. Het werken met honden doet dus aanspraak op vele waarnemingssystemen. Hiermee vergroot je de kans dat de ervaring blijft hangen in het geheugen van de deelnemer. De ervaring wordt als het ware verankerd in geluid, beeld, geur en gevoel.

Honden maken mensen toegankelijker

De ervaring leert dat de aanwezigheid en het samenwerken met de honden sterke invloed uitoefenen op de gemoedstoestand van de deelnemers. Door hun lijfelijke aanwezigheid wordt er aanspraak gemaakt op emoties van de deelnemer. Mensen laten eerder zichzelf zien en daarmee ook hun kwetsbare kant. Ongemerkt worden maskers afgezet waardoor de deelnemer sneller en adequater inzicht ontwikkeld op een diepere laag. Hierdoor kan er op alle niveaus, fysiek, emotioneel en mentaal, zo optimaal mogelijk gewerkt worden. Waardoor uitdagingen in zijn totaliteit in het licht kunnen komen.

Buiten je comfortzone liggen waardevolle antwoorden

Deelnemers leren denken, doen en voelen aan elkaar te koppelen en ervaren direct feedback van de hond op hun keuze en handelen. De voortdurende afwisseling van doen en ervaren, feedback en reflectie zorgt ervoor dat inzichten sneller ontstaan. Doordat deze inzichten in het moment ook weer toegepast kunnen worden, raken deelnemers gemotiveerd om te experimenteren buiten hun comfortzone.

Deelnemers worden spelenderwijs met de hond bewust van hun talenten en kwaliteiten, echter ook blinde vlekken, valkuilen en uitdagingen. De speelse en laagdrempelige setting vormt een veilige basis om open te staan voor (eigen) onderzoek en nieuwsgierig te worden naar drijfveren en vastgeroeste (familie) patronen die ongewenst gedrag in stand houden.

Jouw eigen ervaring, jouw eigen waarheid en hierdoor jouw eigen antwoorden

Deelnemers ervaren zelf wat het effect is van hun gedrag op de ander. Een hond zal vanuit het moment continu reageren op nieuw gedrag, houding of uitstraling. Hierdoor wordt het mogelijk om te onderzoeken wat er nodig is om een gewenste situatie te bereiken. Een onderzoek dat geheel gebaseerd is op eigen doen en ervaring waar zowel hoofd, hart en handen een rol spelen.

Deelnemers worden uitgedaagd om de opgedane ervaringen en ontstane inzichten in de context te plaatsen waarin zij het geleerde willen integreren. Hiermee wordt de eigen rol en eigen verantwoordelijkheid aangesproken waardoor een effectieve transfer kan plaats vinden en het geleerde ook daadwerkelijk in het dagelijkse leven kan worden toegepast. Juist de positieve ervaring met de hond van het geleerde, draagt bij aan de intrinsieke motivatie om de transfer te doen slagen.

Open chat
Heb je een vraag? Stuur gerust een bericht!