HondenSpiegel

Details Jaaropleiding
SpiegelTrainer

Hieronder een uitgebreide beschrijving van de verschillende onderdelen binnen de jaaropleiding en praktische gegevens zoals data, kosten en voorwaarden.

 

Wat kun je verwachten in dit jaar:

 • 17 opleidingsdagen van 10 tot 17 inclusief werkmap en lesmateriaal
 • Persoonlijk voorbereidend startgesprek samen met je eigen hond(en) met het docententeam (1,5 uur)
 • Drie individuele sessies van 2 uur met de verschillende docenten
 • Een praktijk gerichte eindevaluatie van 2 uur met oud cursist SpiegelTrainer in aanwezigheid van het docententeam
 • Minimaal 17 dagen thuiswerk
 • Koffie/thee/sap en versnaperingen, uitgebreide lunch van biologische- en streekproducten
 • Professionele, persoonlijke begeleiding van 3 docenten; Zaza, Marleen en Corien
 • Samenwerking met de honden van HondenSpiegel
 • Prachtige binnen en buiten locatie midden in het stiltegebied en aan de rand van het bos in het Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug

Inhoud Jaaropleiding SpiegelTrainer van kop tot staart

Na het volgen van een individuele spiegelsessie samen met je eigen hond kun je in overleg deelnemen aan de jaaropleiding.

Open kring tijdens opleiding SpiegelTrainer bij HondenSpiegel

Voorbereidend individueel startgesprek

Als je besluit om de opleiding te volgen, hebben de docenten samen met jou en je hond(en) een voorbereidend gesprek bij de start van de opleiding. Het doel van dit gesprek is om een intentie neer te zetten waar jij naartoe wilt groeien samen met je hond(en). We onderzoeken wat er voor nodig is om dit te bereiken. Welke kwaliteiten en uitdagingen van jezelf en je hond(en) je gaan helpen of die je gaat tegen komen op deze reis. We willen graag dat jij en ook je hond zo prettig mogelijk mee kunnen doen in het opleidingsproces. Daarom is het fijn elkaar van te voren op deze manier te ontmoeten. Wij kunnen jullie dan zo efficiënt mogelijk bijstaan tijdens de opleiding. Tijdens dit gesprek kun jij ook al je vragen en of zorgen delen die je mogelijk hebt rondom jezelf en je hond wat betreft samenwerking tijdens de begeleiding van een cliënt.

Opleiding onderdeel 1: Begeleiden van een cliënt én wie is jouw hond?

Tijdens dit onderdeel van de opleiding ontwikkel je kennis en kunde over hoe jij met je hond kunt samenwerken. Op welke verschillende manieren een hond een spiegel kan zijn voor de ander én hoe jij optimaal kunt begeleiden, zodat deze ervaringen van de cliënt leiden tot inzichten rondom zijn of haar doelstelling. Je creëert je eigen “gereedschap kistje” om mee te spiegelen. Om dit alles te leren, werken we voor de zomerstop met de honden van HondenSpiegel. Dit is een bewuste keuze omdat onze honden gewend zijn om met een ander te werken. Voor je eigen hond kan de lessituatie nieuw zijn en dat zou spanning kunnen opleveren. Dat willen we graag voorkomen. Je eigen hond is er vanaf de eerste les al wel fictief bij. Elke keer leggen we de link naar jouw eigen hond waar je thuis mee verder gaat. En dat is ook gelijk een tweede belangrijk onderwerp waar je mee aan het werk gaat in het eerste onderdeel van de opleiding:

Zittend in de kring tijdens 1 van de opleidingsdagen SpiegelTrainer bij HondenSpiegel
Observeren, leren en ontdekken wat jouw hond nodig heeft om hem/haar zo goed mogelijk voor te bereiden op dit werk. Daarvoor nemen we je mee in de belevingswereld van de hond. Je gaat ontdekken welke behoeftes er zijn en hoe je deze kunt herkennen en vervullen. Ook jouw eigen behoeftes zullen daar een centrale rol in spelen. In de lesdagen en sessies gaan we hiermee aan de slag, zodat niet alleen jij maar ook je hond deze baan fantastisch gaat vinden!

Individuele sessies; samen met je hond heb je voor de zomer bij iedere docent vanuit haar expertise een individuele sessie. Hierdoor verdiepen en verbreden we jullie zowel persoonlijk en als team.

Opleiding onderdeel 2: Jouw hond, jouw spiegelmaatje

In het 2e onderdeel van de opleiding wordt je hond jouw spiegelmaatje. Je hond gaat jou laten zien hoe je erbij staat en wat je uitstraalt. Tijdens de begeleiding van een cliënt is het essentieel dat jij in je kracht staat, in verbinding bent en zuiver communiceert vanuit je hart. Je cliënt neemt dit waar en je hond ook. Als jij lekker in je vel zit, kan jij en ook je hond optimaal en in vrijheid werken. Samen met je hond ga jij in dit onderdeel van de opleiding heel bewust werken met energie, je ademhaling en lichaamswerk. En je hond maakt al het onzichtbare tastbaar en voelbaar. Hiermee zal de verbinding en relatie tussen jou en je hond intenser worden en nog verder groeien. Deze groei is nodig voor de volgende fase van de opleiding.

Deze lessen voor de zomer met je eigen hond worden afgewisseld met lessen met de honden van HondenSpiegel. Hierdoor kun je de persoonlijke uitdagingen die jij tegenkomt in de volgende les met je eigen hond uitwerken. Je eigen hond is op dat moment een spiegel voor jou en werkt dus nog niet met anderen samen.

Deze afwisseling heeft een waardevol effect. Enerzijds kun jij als SpiegelTrainer ervaringen en inzichten krijgen rondom de uitdagingen die je bent tegen gekomen in de voorgaande les. Tevens leer je kijken naar de spiegel van jouw hond, waar jij nu veel van leert en in de toekomst je client. Tijdens de oefeningen in deze lesdagen komt je hond in aanrakingen met allerlei momenten als voorbereiding op een sessie. Op deze manier kunnen we in het tempo van jouw hond aansluiten en hem of haar positieve ervaringen geven.
Binnen aan de slag tijdens een dag in de opleiding bij HondenSpiegel

Opleiding onderdeel 3: Jezelf en je hond zichtbaar maken

In deze fase van de opleiding ben je ook heel actief bezig om te onderzoeken wat er nodig is en op welke manier jij zichtbaar wilt worden. Aan de hand van foto, film en pakkende teksten of kernwoorden ontwikkel je al materiaal om te kunnen promoten. Binnen de opleiding is er aandacht voor het starten van een praktijk of integreren van de werkzaamheden zodat je na dit jaar ook daadwerkelijk kunt beginnen.

In de zomervakantie ga je met je hond een start maken met andere mensen/mede- of oud cursisten om te kunnen samenwerken. De verbinding in de coachdriehoek en SpiegelTrainer – je hond – coachee en het welzijn van je hond staat hierbij centraal. Als je deze basis creëert ben je na de zomervakantie zover om samen met je hond met plezier een oefen sessie uit te werken.

Opleiding 4e onderdeel: Jij en je hond als team

In dit vierde deel van de opleiding werken jij en je hond samen als een team. Jullie kwaliteiten en uitdagingen worden steeds helderder. Dit laatste deel van de opleiding is helemaal gericht op het samenwerken in een sessie. Wat hebben jij en je hond nodig om een sessie optimaal te starten (je voorbereiding), de sessie te doen én af te ronden (nawerk). We werken aan een goede afsluiting na een sessie, zodat jij en je hond schoon zijn van andermans energie. Het ontladen van energie, emoties of spanning zullen we op vele manieren onderzoeken zodat jij kan ontdekken wat bij jou en je hond past.

Sessie SpiegelTrainer binnen bij HondenSpiegel

Data 2025

Start individuele voorbereidende gesprekken (1,5 uur) 27 en 28, 30 en 31 januari 2025
Lesdagen in de groep start maandag 3 februari of donderdag 6 februari 2025, 10 – 17 uur

De opleidingsgroep start zoals hieronder beschreven bij inschrijving van minimaal 6 en maximaal 8 deelnemers per groep. De maandag groep zal als eerste starten.

Investering: € 5.950,- voor de jaaropleiding

HondenSpiegel is CRKBO geregistreerd en daardoor is het mogelijk om deze opleiding BTW vrij aan te bieden. Uiteraard kun je een factuur krijgen waarbij 21% BTW berekend wordt over het bedrag. Betaling in termijnen is bespreekbaar.

HondenSpiegel heeft een scholingsovereenkomst met het UWV. Dat betekend dat jij in overleg met je contact persoon kunt onderzoeken of je in aanmerking komt voor een vergoeding van de opleiding.

Logo CRKBO
Logo UWV

Inschrijven

Inschrijven doe je eenvoudig door ons een mailtje te sturen via corien@hondenspiegel.nl. Daarna ontvang je van ons het inschrijfformulier en vervolgens een factuur. Je verzilvert je inschrijving door het overmaken van een aanbetaling of het inschrijfgeld.

Literatuur

Verplichte literatuur

 • SpiegelTrainer een mooi beroep (B. Engel)*
 • Kalmerende Signalen (T. Rugaas)*

Aanbevolen literatuur

 • Ik (k)en mijn ikken (Karin Brugman)
 • Verslaafd aan liefde (Jan Geurtz)
 • The Archaeology of Mind (Jaak Panksepp Lucy Biven Jaak Panksepp)
 • Levensbelang. (Baukje van Leeuwen)*
 • Wijze lessen van je Hond (Gijsbers en Glansbeek)*
 • De psychologie van ReflAction (Ans Tros)
 • Liefdesbang (Hannah Cuppen)
 • Het slimme lichaam (Thalma Lobel)
 • Het slimme Onbewuste (Ap Dijksterhuis)
 • Op naar geluk (Ap Dijksterhuis)
 • Emoties bij Honden (Paul Vos)
 • De vijf talen van de liefde (Chapman)
 • Geweldloze Communicatie (M. Rosenberg)
 • Problemen laten bij wie ze horen (G. Lundberg)
 • Liefde in Wonderland (R. Boswijk-Hummel)
 • Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn| Frans de Waal (en andere boeken van deze schrijver)
 • Lessen van honden (B. Engel)*

*verkrijgbaar bij Hondenspiegel

Data Start opleiding 2025

Individuele start gesprekken met je eigen hond(en) (1.5 u) met Marleen, Zaza en Corien
MA 27 en DI 28 januari
DO 30 en VR 31 januari

Les 1: MA 3 of DO 6 februari, C + M + Z, honden HondenSpiegel
Les 2: MA 10 of DO 13 maart, C + M, honden HondenSpiegel

Individuele sessies met Marleen (2u) en je eigen honden
3 – 4, 6 – 7, 10 – 11, 13 – 14 maart (jouw sessie wordt met je ingepland in een van aangegeven dagen)

Les 3: MA 17 of DO 20 maart, C + M, honden HondenSpiegel
Les 4: MA 31 maart of DO 3 april, C + Z, eigen honden
Les 5: MA 14 of DO 17 april C + M, honden HondenSpiegel

Individuele sessies met Corien (2u) en je eigen honden
22, 23, 24, 25, 28, 29, 30 april, 1, 2, 6, 7, 8, 9 mei (jouw sessie wordt met je ingepland in een van aangegeven dagen)

Les 6: MA 12 of DO 15 mei C + Z, eigen honden
Les 7: MA 27 of VRIJDAG 30 mei, C + M, honden HondenSpiegel
Les 8: MA 2 of DO 5 juni, C + Z, eigen honden

Individuele sessies met Zaza (2u)
16, 17, 19, 20, 23, 26 juni (jouw sessie wordt met je ingepland in een van aangegeven dagen)

Les 9: MA 30 juni of DO 3 juli, C +M, honden HondenSpiegel
Les 10: MA 7 juli of DO 10 juli, C + M + Z, honden HondenSpiegel

Zomervakantie

Blok 1
Les 11: MA 8 of DO 11 september, C + M, eigen honden*
Les 12: MA 22 of DO 25 september, C + M, eigen honden*

Blok 2
Les 13: MA 6 of DO 9 oktober, C + M, eigen honden*
Les 14: MA 27 of DO 30 oktober, C + M, eigen honden*

Blok 3
Les 15: MA 10 of DO 13 november, C + M, eigen honden*
Les 16: MA 24 of DO 27 november, C + M, eigen honden*
Les 17: MA 15 of DO 18 december, C + M + Z,  honden HondenSpiegel

Eind evaluatie sessies (2u) maandag 5/12/19 donderdag 8/16/22 januari 2026 
(jouw sessie wordt met je ingepland in een van aangegeven dagen)

*Je bent deze les dag SpiegelTrainer of client. Ben je de SpTr dan heb jij je hond mee.

Opleidingsdagen: maandagen of donderdagen tenzij anders aangegeven. De maandag groep gaat als eerste starten. Bij voldoende deelname ook de donderdag groep.

Lesdagen gezamenlijke start om 9.45uur, les van 10 tot 17 uur.

(C = Corien, Z = Zaza, M =  Marleen)

Snuffeldag kringgesprek bij HondenSpiegel

Alle details nog eens rustig doorlezen?

Open chat
Heb je een vraag? Stuur gerust een bericht!